luni, 21 ianuarie 2013

Cand poate fi concediata salariata revenita din CCC

Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Initial, legiuitorul a stabilit aceasta interdictie de concediere a salariatei revenita din concediu crestere copil numai pentru acele persoane care au optat pentru durata concediului de pana la un an. In ciuda acestei reglementari, toate categoriile de salariati care beneficiaza de concediu crestere copil in varsta de pana la un an, in varsta de pana la 2 ani, respectiv in varsta de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap, sunt protejate impotriva concedierii pe durata concediului pentru cresterea copilului.

Acest lucru se datoreaza dispozitiilor art. 60 din Codul muncii respectiv dispozitiilor art. 21 alin. (1) lit. d) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, acte normative ce interzic concedierea tuturor salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului, cu exceptia situatiilor de reorganizare judiciara ori faliment al angajatorului.

La data de 1 iulie 20111, prin Legea nr. 132/2011, legiuitorul extinde, asa cum era si firesc, interdictia concedierii si in situatia salariatei care se afla in concediu crestere copil de pana la 2 ani.

Astfel, observam din exprimarea utilizata, ca in fiecare reglementare durata precizata este de pana la 6 luni, de pana la un an, de pana la doi ani respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Asadar, interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate cu perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare. In speta, durata preavizului putand face parte din durata celor 6 luni, conditiile privind interdictia incetarii CIM ce nu poate avea loc mai devreme de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate fiind respectate.

Niciun comentariu: