sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Concediul de risc maternal este reglementat prin urmatoarele acte normative:

ual de munca, intervenita ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru salariata gravida sau pentru fatul acesteia, respectiv pentru copil, din pricina specificului locului de munca ocupat.

Concediul de risc maternal este reglementat prin urmatoarele acte normative:
 

- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 750 din 27 octombrie 2003,
aprobata cu modificari prin Legea nr. 25/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 214 din 11 martie 2004;
- Hotararea Guvernului nr. 537 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 378 din 29 aprilie 2004.

- Ordinul comun al M.S. si al C.N.A.S. nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial, nr. 147 din 16 februarie 2006, ulterior modificat, cel mai recent prin Ordinul nr. 430/470/2010 al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de  Asigurari, publicat in Monitorul Oficial nr. 312 din 12 mai 2010.

Modificarea conditiilor de munca

Potrivit art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in cazul in care o salariata gravida, lauza sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat:
- sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca
 - ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca insa nici repartizarea la un alt loc de munca nu este posibila, astfel incat angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata gravida, lauza sau care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal.

Exemplu

Repartizarea la un alt loc de munca, lipsit de riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa nu este posibila, de exemplu, daca:

- in unitate nu exista astfel de locuri de munca;
-salariata nu are calificarea necesara pentru ocuparea unui loc de munca dintre cele lipsite de riscuri;
- recomandarea medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie este in sensul incetarii tuturor tipurilor de activitati, dintre cele care pot fi prestate in unitatea angajatoare.

Niciun comentariu: