vineri, 18 ianuarie 2013

Concediul de risc maternal:

Va aducem la cunostinta normele actuale in ce priveste acordarea concediului de risc maternal, precum si eliberarea certificatului medical pentru acest tip de concediu.

Concediul de risc maternal se poate acorda:

a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate;

b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.

Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului.

Salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.


Eliberarea certificatului medical

Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii. Acordarea indemnizatiei nu este conditionata de un stagiu de cotizare.

Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Cuantumul acestei indemnizatii este egal cu 75% aplicat unei baze de calcul stabilite diferit in functie de durata perioadei de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii, la care se raporteaza media zilnica a indemnizatiei:

- daca salariata a lucrat un timp indelungat, baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni;

- daca salariata a lucrat mai mult de o luna, dar mai putin de 6 luni, baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din lunile lucrate;
-  daca salariata a lucrat mai putin de o luna si contributia pentru concedii si indemnizatii nu s-a calculat la data acordarii concediului de risc maternal, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, adica la valoarea drepturilor salariale negociate contractual.

Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.

Pe parcursul concediului de risc maternal, concedierea salariatelor este interzisa, potrivit art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 96/2003. incalcarea acestei interdictii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Exceptie face concedierea pe motive economice, ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, in conditiile legii.

 

2 comentarii:

Calin spunea...

buna ziua,

Sotia mea este angajata cu cim pe perioada determinata pana la intoarcerea titularului pe post, acesta fiind in ccc pana la 1 an. Este insarcinata in 6 luni, si a fost anuntata ca de la 1 martie se va incheia contractul, deoarece revine titulara.Mentionez ca are deja 12 luni lucrate in aceasta firma. Daca este in concediu de risc maternal poate fi concediata? Ce sa faca ca sa beneficieze de indemnizatia de maternitate? Multumesc.

Unknown spunea...

Buna ziua,
Pe parcursul concediului de risc maternal, concedierea salariatelor este interzisa, potrivit art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 96/2003. incalcarea acestei interdictii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Exceptie face concedierea pe motive economice, ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, in conditiile legii.
Avand in vedere cele mentionate mai sus,poate sa stea in concediu de risc maternal si apoi trece in concediu de maternitate.