marți, 15 ianuarie 2013

Modificarea duratei muncii in cursul lunii. Act aditional la CIM si inregistrarea in ReviSal!!

Vom stabili mai jos daca se poate o modificare a timpului de munca cu timp partial de 2 ore/zi, la timp de munca cu 8 ore/zi, in cursul lunii.

Durata muncii reprezinta element esential al contractului individual de munca. Modificarea elementului durata muncii se realizeaza prin incheierea unui act aditional la contract. Astfel, potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Prin urmare, incheierea actului aditional se realizeaza pe parcursul executarii contractului, neexistand vreo limitare legala care sa interzica modificarea contractului individual de munca in cursul lunii, asa incat este lipsita de fundament orice opinie care sustine contrariul.

Asadar, nimic nu impiedica ca in cursul lunii partile sa modifice CIM in privinta duratei muncii si eventual a salariului prin incheierea unui act aditional la CIM prin care se modifica respectivele elemente.

Durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, precum si salariul, sporurile si cuantumul acestora sunt elemente ale registrului de evidenta a salariatilor, conform art. 3 lit. f) si g) din HG 500/2011.

Potrivit art. 4 alin. (2) din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Astfel, veti inregistra in registru modificarea elementelor durata muncii si salariul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003, republicata.

Niciun comentariu: