vineri, 18 ianuarie 2013

ReviSal. Modificare salariu cu acordul partilor

Vom stabili mai jos in cate zile trebuie trimisa modificarea la ReviSal in conditiile in care se stabileste diminuarea salariului unui angajat cu acordul partilor. In plus, vom identifica si daca exista o prevedere legala care sa limiteze diminuarea salariului.

Solutia:

Art. 164 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Asadar, participantii la greva nu vor beneficia de plata salariului, insa salariatii negrevisti, care sunt prezenti la lucru, in cadrul programului, insa nu isi pot desfasura activitatea datorita grevei, vor fi platiti potrivit art. 164 alin. (3) din Codul muncii, republicat.

Art. 164 alin. (3) teza II din Codul muncii, republicat, nu reprezinta temei pentru a miscora (modifica) salariile angajatilor.

Modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat).

Potrivit art. 3 alin. (1) lit. g) din HG 500/2011, privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde salariul, sporurile si cuantumul acestora. In aceste conditii, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita (lunar sau ocazional) asupra cuantumului salariului.
Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra in termenul prevazut la art. 4 alin. (2) din HG 500/2011, respectiv cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
 

Niciun comentariu: