vineri, 4 ianuarie 2013

S-a modificat concediul pentru cresterea copilului!!!

Hotararea nr. 1291 aduce o serie de modificari si completari normelor de aplicare a OUG nr.  111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Modificarea acestui act normativ era necesara  pentru a asigura unitate in ceea ce priveste punerea in aplicare  a  prevederilor OUG  111/2010, modificata si completata de Legea nr. 166 din 9 octombrie 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta  sociala, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 699 din data de 11 octombrie 2012.

Potrivit prezentului act normativ, au dreptul sa solicite stimulentul de insertie si persoanele care au optat pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Asfel, stimulentul de insertie se acorda lunar  persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
-    inainte de implinirea de  catre copil a varstei de un an, in situatia in care persoana a  optat pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in  cazul copilului cu handicap;

-    dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia in care persoana a optat pentru concediul  pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara;
Daca persoana indreptatita care a optat pentru concediul pentru cresterea copilului in  varsta de pana  la un an, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, solicita  acordarea concediului fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului.

In situatia in care celalalt parinte solicita  concediul pentru cresterea copilului de cel putin o luna, in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, stimulentul de insertie nu se mai acorda.

De asemenea, in cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani,  realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil  a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.

In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copilul anterior a varstei de 2 ani.

In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat dupa implinirea de catre copil varstei de un an si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, plata stimulentului de insertie se suspenda si se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului, cu respectarea prevederilor art. 8, majorata cu suma de 600 lei,  prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie se cuvin pentru fiecare nastere, respectiv pentru fiecare situatie  de adoptie, incredintare in vederea adoptiei, plasament, plasament in regim de urgenta, precum si persoanei care a fost numita tutore. Astfel,  prevederile care stabileau ca aceste drepturi se acorda numai pentru primele 3 nasteri se abroga.

Modificarea reglementarilor referitoare la acordarea sumei suplimentare pentru situatiile de suprapunere a cazurilor in care persoana se afla in perioada de concediu si indemnizatie pentru un copil, in baza OUG nr.148/2005, si  naste/adopta/ia in plasament sau tutela inca un copil, in baza OUG nr.111/2010 pentru aplicarea unitara a Deciziei Curtii Constitutionale nr.495/2012.

Pentru mentinerea drepturilor reglementate de ordonanta de urgenta 111/2010, beneficiarii cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.
Sunt exceptate de la prevederile de mai sus persoanele singure care au in ingrijire si in crestere copii.

Persoanele care au optat pentru concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, aflate in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului sau care realizeaza venituri profesionale la data intrarii in vigoare a Legii nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, beneficiaza de stimulentul de insertie in conditiile legii, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Daca cererea este depusa dupa termenul prevazut mai sus, stimulentul de insertie se acorda de la data depunerii cererii.
Sursa: Hotararea nr. 1291 pentru modificarea si completarea  Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii  nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/ 2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, aprobate prin Hotararea Guverului nr. 52/ 2011, si  pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea  Guvernului nr. 38/ 2011, si a Normelor metodologice de aplicae a Legii 61/1993 privind alocatia de stat petru copii, precum si pentru reglementarea modalitatilor de stabilire si plata a alocatiei  de stat pentru copii, aprobate prin Hotararaea Guvernului nr. 577/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 897, din data de 28 decembrie 2012.

6 comentarii:

Anonim spunea...

ce inseamna mai exact stimulent de insertie ?

Unknown spunea...

Ce este stimulentul de insertie?
Stimulentul de insertie este suma de bani pe care o acorda statul persoanei care incepe sa realizeze venituri impozabile inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului (CCC/CIC).
In functie de ordonanta care il reglementeaza, stimulentul poate fi in valoare de 500 lei, respectiv 100 lei, astfel:
- Persoanele care au nascut inainte de data de 31 decembrie 2011, aflate in CCC, si care se reintorc la serviciu inainte de expirarea concediului, vor primi un stimulent lunar in valoare de 100 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (in baza OUG 148/2005)

- Persoanele care au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 si au optat pentru concediu si indemnizatie de pana la 1 an si se reintorc la serviciu oricand pe perioada concediului, vor primi un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (in baza OUG 111/2010).
Stimulentul de insertie se acorda si persoanelor beneficiare a concediului pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, oricand, pe perioada acestuia.
In toate cazurile, la revenirea la serviciu, indemnizatia se suspenda.
Persoana care a optat pentru concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului de pana la 2 ani (in baza OUG 111/2010), chiar daca revine mai devreme la serviciu, nu va putea beneficia de stimulentul de insertie.

Unknown spunea...

Atat indemnizatia pentru cresterea copilului, cat si stimulentul de insertie, se acorda la cererea scrisa a persoanei indreptatite.

Art. 13 din OUG 111/2010 prevede ca stimulentul de insertie se poate acorda atat persoanelor beneficiare a concediului si indemnizatiei lunare pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, dar si celor care, desi au acest drept, nu il solicita.

In ultimul caz, cererea trebuie sa fie insotita doar de livretul de familie sau certificatul de nastere al copilului. In primul caz, insa, este nevoie si de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

De asemenea, concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul de insertie, se cuvin doar pentru primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. 2, aceeasi OUG 111/2010.
Daca, in perioada in care persoana beneficiaza de stimulent de insertie, doreste sa i se acorde concediu fara plata (prevazut de art. 6 din OUG 111/2010), atat pe aceasta perioada, precum si la reluarea activitatii, nu va mai putea beneficia de stimulentul de insertie.
Atentie, asadar: chiar daca persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de stimulent, in momentul in care va solicita concediu fara plata, acest drept se suspenda.

Unknown spunea...

Salariatul nu poate fi concediat pe perioada acordarii stimulentului de insertie
Conform art. 25 din OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa inceteze raporturile de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Se cunoaste, de asemenea, ca angajatul revenit din CCC, nu poate fi concediat pe o perioada de pana la 6 luni, perioada considerata de acomodare.

Insa, de exemplu, daca angajatul a revenit la serviciu inainte de expirarea CCC in varsta de 1 an, si se afla in plata stimulentului de insertie, aceasta interdictie de concediere nu va fi doar pentru o perioada de pana la 6 luni, ci, logic, pana cand copilul sau va implini varsta de 2 ani.

Plata stimulentului de insertie inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
- copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap
- beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in CCC
- a avut loc decesul copilului

De asemenea, plata stimulentului de insertie se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care se constata una dintre situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) din OUG 111/2010, sau incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita CCC.
In aceste situatii, dreptul la stimulentul de insertie, ori a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, pot fi solicitate si de catre o alta persoana, daca indeplineste cerintele prevazute de OUG 111/2010.
Conform art. 18, drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

Unknown spunea...

Stimulentul se acorda pe perioada concediilor medicale.
Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru ingrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG 158/2005, aprobata cu modificari ?i completari prin Legea 399/2006, deoarece in aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activitati independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de insertie.
De asemenea, persoana poate solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua imediat urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevazute de OUG 111/2010.
Astfel, pentru a beneficia de stimulent, nu este necesar ca persoana solicitanta sa stea in CCC o anumita perioada de timp pana cand copilul se apropie de varsta de 1 an. Este necesar doar sa efectueze concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile, dupa care se poate reintoarce la serviciu.
De asemenea, avand in vedere ca legea nu prevede un termen limita pana la care salariata/salariatul trebuie sa revina la serviciu pentru a putea beneficia de stimulent (se prevede doar ca aceasta revenire trebuie sa aiba loc pana la data expirarii CCC in varsta de pana la 1 an), de aici se poate deduce ca persoana beneficiara poate incepe sa realizeze venituri chiar si cu o zi inainte de expirarea CCC.

In plus, art. 7 din OUG 111/2010 prevede ca: Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
De aici rezulta ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie nu este obligatoriu ca persoana revenita din CIC sa se intoarca la acelasi loc de munca. Important este ca ea sa realizeze venituri impozabile.
Daca la momentul cererii persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu, respectiv indemnizatie lunara pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.

Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 1 an, cu plata unei indemnizatii aferente concediului, si poate continua apoi cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, in situatia in care se reintoarce la activitatea profesionala inainte de expirarea concediului.
In plus, legea nu stabileste conditia implinirii unui termen dupa care persoana indreptatita poate solicita stimulentul, ci doar a conditiei ca aceasta sa realizeze venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an. Asadar, el poate fi solicitat si retroactiv.

Anonim spunea...

multumesc frumos pentru raspunsul acordat