marți, 29 ianuarie 2013

Sanctiune lipsa semnaturii fisei de instruire a lucratorilor!!!

In urma unui contol ITM doar o fisa a unui angajat a fost gasita nesemnata de catre acesta (fisa fiind semnata la celelalte rubrici de persoanele care au efectuat si verificat efectuarea instructajului) iar persoana respectiva fiind prezenta la efectuarea insructajului - fapt ce poate fi dovedit cu ajutorul unui PV de instruire pe care se regaseste semnatura acestuia de participare.

Intrebare: Ce sanctiuni sau amenzi se pot primi?

Raspuns: Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca - conform art. 20, alin (1) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu completarile si modificarile ulterioare.

Procedura instruirii lucratorilor din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, in conformitate cu art. 20 din lege sus mentionat, este stabilita in Capitolul V – Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (art. 74 – 82) din Hotararea de Guvern nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu completarile si modificarile ulterioare. Conform art. 81 alin (3) din Capitolul V al HG nr. 1425/2006, dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.

Prin urmare, procedura este indeplinita si legea este respectata prin semnarea fisei de instruire de fiecare lucrator instruit.

Numai instruirea lucratorilor din intreprinderi si/sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii se consemneaza in fisa de instruire colectiva insotita de un tabel nominal cu persoanele participante la instruire.

Potrivit art. 39 alin (4) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu completarile si modificarile ulterioare, nerespectarea dispozitiilor privind instruirea lucratorilor din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Niciun comentariu: