joi, 10 ianuarie 2013

Situatii discriminatorii des intalnite in privinta salariatelor insarcinate

Ca salariata insarcinata trebuie sa te informezi pentru ca doar asa vei cunoaste drepturile pe care tu si familia ta le aveti si pe care le puteti solicita, fiind sprijiniti de lege! Vei cunoaste si obligatiile pe care le ai, asigurandu-ti astfel respectarea drepturilor discutate de prezenta lucrare, iti vei clarifica si usura parcursul profesional.

    Asa vei reusi sa integrezi evenimentul fericit - nasterea copilului tau - in viata sociala si profesionala, maximizand satisfactiile din toate punctele de vedere.

    Este esential sa ai in vedere urmatoarele informatii referitoare la relatia ta contractuala cu angajatorul:

-    Toate contractele individuale de munca ofera aceeasi protectie! Indiferent daca ai incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau determinata, cu norma intreaga sau partiala, sau prin agent de munca temporara, beneficiezi de aceleasi drepturi.

-    Legislatia muncii actuale asigura protectia locului de munca pe perioada concediului pentru crestere copil, a concediului de maternitate si de risc maternal, precum si  dupa revenirea din concediul de risc maternal sau de crestere si ingrijire a copilului.

-    Concedierea din motive subiective sau in legatura cu starea fiziologica este interzisa!

Angajatorul nu te poate concedia sau discrimina pe motivul starii fiziologice (sarcina sau alaptare), pentru ca soliciti acordarea concediilor medicale sau de crestere si ingrijire a copilului sau pentru ca renunti la aceste drepturi. Nu poti fi discriminata pe motivul ca ai  copii si indatoriri familiale si prestatia profesionala nu este influentata.

    Angajatorul are prerogativa, dreptul deplin, al organizarii muncii, ceea ce inseamna ca el va proiecta si va decide intreaga desfasurare a activitatilor din companie. Angajatorul va stabili  si organiza asadar locurile de munca, relatiile de munca, sarcinile atribuite fiecaruia, fisele de post, standardele de performanta si criteriile de evaluare s.a.m.d. Aceste prevederi, mentionate in Regulamentul Intern si aduse la cunostinta angajatilor, trebuie sa fie respectate de angajati.   

Cu toate acestea, prevederile incluse de angajatori in Regulamentele Interne si in alte documente emise de ei, nu pot stabili drepturi ale angajatilor inferioare reglementarile prezente in legislatia muncii legale si nu pot incalca drepturi garantate de lege.

    Pentru o cariera sanatoasa si sigura, iti recomandam sa te informezi cat mai mult cu privire la drepturile tale si la obligatiile si indatoririle pe care le ai fata de angajator.
    Te consideri nedreptatita de actiuni ale angajatorului sau ale colegilor, ca de exemplu:
-    Refuzarea promovarii;
-    Neaplicarea grilelor salariale;
-    Concedierea;
-    Fortarea demisiei;
-    Oferirea unui post sub nivelul dumneavoastra de cariera, studii si/sau experienta;
-    Supraincarcarea cu sarcini;
-    Atribuirea de sarcini sub nivelul dumneavoastra de competenta (sub-calitative);
-    Izolare;
-    Ambiguitate intentionata?

 Consideri aptitudinile si prestatia ta profesionala conforma cerintelor postului si angajatorului, si crezi ca aceste actiuni sunt determinate de situatia ta familial? in acest caz este posibil sa fii victima a discriminarii, hartuirii, mobingului. Informeaza-te si cere ajutor de specialitate, deoarece sunt fenomene des intalnite, din nefericire, si care au efecte grave asupra sanatatii tale, vietii sociale, familiei si vietii tale profesionale.

Niciun comentariu: