miercuri, 23 ianuarie 2013

Somaj tehnic. Inregistrarea in Revisal. Declaratia 112

Analizam mai jos cazul in care un angajator si-a intrerupt activitatea timp de o luna din cauza lipsei comenzilor. Salariatilor li s-au suspendat contractele individuale de munca conf.art. 52 alin. (1) lit. c) printr-o decizie emisa de angajator.  Vom stabili daca acestia beneficiaza de 75% din salariul de baza si daca suspendarea activitatii se opereaza in Revisal, in conditiile in care in declaratia unica 112 salariatii apar ca obtin venituri.


Solutia consultantului:

Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completerile ulterioare.

In cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (somaj tehnic), contractul individual de munca se suspenda la initiativa angajatorului in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii astfel incat aceasta cauza de suspendare se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor.

In baza art. 49 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a plati drepturilor de natura salariala de catre angajator, salariatul nu beneficiaza de drepturi salariale pentru munca prestata in perioada in care se afla in somaj tehnic, contractul sau individual de munca fiind suspendat.

In conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Codul muncii , pe durata intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Indemnizatia cuvenita pe durata somajului tehnic nu se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor dar se declara in declaratia 112, neavand relevanta din acest punct de vedere faptul ca in registrul general de evidenta a salariatilor contractul este suspendat.

4 comentarii:

Anonim spunea...

daca salariatii au fost toata luna in somaj tehnic platiti cu 75%din
salar cum facem dec 112 ?pdf se genereaza dar cu avertizari :toate orele suspendate dar salar exista....
solutia ar fi sa trecem normal in sectiunea A totul?fara sa pomenim suspendarea?si sa platim contributiile toate inclusiv pt somaj?
va rog o solutie

Unknown spunea...

Buna ziua,
Este firesc sa aveti averizari, pentru ca nu are nici o treaba sectiunea A. Dumneavoastra in Declaratia 112, mergeti la sectiunea B unde este specificat somajul tehnic.

Anonim spunea...

buna ziua,am trecut in sectiunea b 0 zile lucrate si o
0re lucrate .unde scrie ore, zile somaj tehnic nu permite completarea .unde trec in cazul asta venitul din luna /(75%DIN SALAR ?TOATA LUNA IAN 2013ESTE IN SOMAJ TEH.DACA TREC LA VENITURI NORMALE IAR MA AVERTIZEAZA CA AM 0 ZILE LUCRATE.DAR SE GENEREAZA PDF
MULTUMESC.

Anonim spunea...

in completare la intrebarea mea .sectiunea b somaj tehnic beneficiar de scutire a fost in anul 2009-2010 cred,. dar acum nu mai este scutit de taxe venitul pe perioada suspendarii -somajul tehnic 2013-.de aceea cred ca nu putem trece nimic in rubrica somaj.deci solutia ar fi tot sectiunea a cred eu .pentru ca angajatul nu se incadreaza la cerintele sec b.pentru ca nu este in som tehnic beneficiar de scutire ci in somaj tehnic fara scutire de taxe.