joi, 21 februarie 2013

CASS-ul pentru veniturile salariale se plateste in contul unic!

Intrebare:
O companie are un angajat cu domiciliul in alt judet decat cel in care se afla firma si face naveta zilnic la munca. Medicul lui de familie se afla in judetul de domiciliu. Firma i-a retinut toate contributiile, inclusiv pe cele de concedii si indemnizatii si au fost virate la Casa de Sanatate din judetul unde se afla firma. Acum persoana respectiva s-a imbolnavit si a adus certificat medical de la medicul de familie.

Ar fi trebuit compania sa vireze banii la Casa de Sanatate din judetul de domiciliu? Se mentioneaza faptul ca 3 zile de concediu medical, deci in situatia asta se suporta din fondul de salarii.

Raspuns:
NOMENCLATORUL obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, care se platesc in contul unic 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire" se regaseste in Anexa 2 la OANAF 1294/2007.

Contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati se plateste in contul unic 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire".

Asadar, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste in contul unic nu in contul caselor de asigurari de sanatate. In speta, apreciem ca plata ati facut-o corect dar ati declarat gresit in formularul 112.

Astfel, in declaratia 112, caseta "Casa de asigurari de sanatate a asiguratului" contine codificarea casei de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta asiguratii, in functie de optiunea acestora, si cu care s-a incheiat contractul de asigurari sociale de sanatate.

Codificarea cuprinde doua caractere, ca de exemplu: _B este CAS Municipiul Bucuresti, _A este AOPSNAJ, _T este CASMTCT. Pentru restul judetelor prescurtarea este identica cu codificarea de la autoturisme.
Daca ati declarat gresit casa de asigurari de sanatate a asiguratului, puteti corecta eroarea printr-o declaratie rectificativa.

Niciun comentariu: