miercuri, 6 februarie 2013

Munca pe timp de noapte | Ce avantaje au salariatii? Amenda Angajatorilor care nu respecta legislatia.

In ce priveste efectuarea muncii pe timp de noapte, sporul de salariu pentru orele de munca din timpul noptii a fost majorat de la 15% la 25% din salariul de baza.

Cele mai recente modificari ale Codului muncii in aceasta privinta impun conditia conform careia salariatul se incadreaza la munca de noapte si la primirea sporului aferent in cazul in care a prestat munca de noapte cel putin 3 ore din timpul normal de lucru.

Astfel, este considerata munca de noapte munca prestata intre orele 22.00 si 6.00. Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;

b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta activitate vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Categoriile care nu pot presta munca de noapte, potrivit legii, sunt tinerii sub 18 ani, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza.
Salariatii de noapte beneficiaza:

- fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
- fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Angajatorii care incalca prevederile legale referitoare la munca de noapte sunt pasibili de plata unor amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei.
 

Niciun comentariu: