joi, 14 martie 2013

Beneficiaza de indemnizatie de somaj o persoana pensionata medical, gradul III ?


Beneficiaza de indemnizatie de somaj o persoana pensionata medical, gradul III - cu drept de munca, care a lucrat 2 ani si prin desfiintarea postului ramane fara loc de munca?


Potrivit art. 18 alin. (2) lit a) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare asiguratii acestui sistem pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.

In sensul art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea 76/2002 in sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.

Totodata, in acceptiunea legii mentionate anterior asiguratul este persoana fizica care realizeaza venituri, potrivit legii, si este asigurata pentru riscul pierderii locului de munca, prin plata contributiei de asigurari pentru somaj.


In concluzie, intrucat persoanele care au calitatea de pensionar, inclusiv persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate, nu au calitatea de asigurati la sistemul asigurarilor pentru somaj in sensul Legii 76/2002, acestea nu pot beneficia de indemnizatie de somaj.

Niciun comentariu: