joi, 21 martie 2013

In ce fel se aplica CCM si RI salariatilor detasati

In practica, de regula, in cazul unei detasari are loc un schimb de adrese intre cei doi angajatori. Primul angajator precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cel de al doilea angajator transmite raspunsul sau, nominalizand,de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.
Este de preferat ca intelegerea intre cei doi angajatori sa faca obiectul unui acord care sa cuprinda drepturile si obligatiile rezultate din actul detasarii, care trebuie adus la cunostinta salariatului.
 Potrivit art. 46 alin. (1) din Codul muncii , detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca in mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Pe perioada de cel mult un an, angajatorul emite decizia de detasare. In baza acestor documente, salariatul isi desfasoara activitatea la angajatorul la care a fost detasat fara a incheia cu acest angajator un contract individual de munca
Conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii, pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat. Asadar, daca contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului la care salariatul este detasat stabileste drepturi mai favorabile, aceste drepturi se vor acorda si salariatului detasat prin efectul legii chiar daca contractul colectiv de munca nu prevede in mod expres acest lucru.
Regulile privind disciplina muncii in unitate sunt aplicabile si salariatilor detasati sau delegati cata vreme isi desfasoara activitatea in respectiva unitate. Faptul ca in regulamentul intern este prevazut ca dispozitiile acestuia se aplica doar salariatilor incadrati cu contract individual de munca consideram ca este o greseala cata vreme pot fi delegati sau detasati salariati care vor presta activitate in unitate.
In ceeea ce priveste evaluarea salariatilor avand in vedere prevederile art. 17  alin. (3) lit. e) din Codul muncii potrivit carora unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului apreciem ca criteriile de evaluare aplicabile la nivelul angaajtorului unde salariatul este detasat nu-i sunt aplicabile acestuia.

Niciun comentariu: