joi, 21 martie 2013

Reguli SSM pentru realizarea urmatoarelor activitati

Reguli generale pentru realizarea in deplina securitate a activitatii de manipulare manuala a maselor, transport prin purtare, transport cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor

- In cazul in care nu exista instalatii de ridicat, incarcare-descarcare si deplasare a materialelor grele sau voluminoase, se vor executa de catre o formatie de lucru cu experienta si cu respectarea urmatoarelor masuri:
  • terenul pe care se efectueaza transportul materialelor trebuie sa fie eliberat de toate obiectele straine ce impiedica deplasarea;
  • in cazul in care rezistenta terenului este slaba sau suprafata nu este neteda, deplasarea se va face pe dulapi sau pe grinzi;
  • in cazul deplasarii materialelor grele pe role, lungimea acestora trebuie sa depaseasca latimea piesei, insa nu mai mult de 300 mm.
- Este interzisa indepartarea manuala a rolelor de sub incarcatura. Indepartarea acestora se va face numai dupa ce rolele se vor elibera complet de incarcatura.
- In timpul deplasarii materialelor pe teren orizontal, acestea vor fi impinse numai din partea opusa sensului de deplasare, folosind rangi.
- Atunci cand este necesar ca piesa sa fie trasa din partea dinspre sensul de deplasare, se vor folosi trolii, iar lucratorii nu vor sta in zona periculoasa creata de cablu si vor pastra o distanta suficienta fata de piesa pentru a nu fi surprinsi, in cazul unei deplasari sau caderi accidentale a acesteia.
- La manipularea, depozitarea si transportul materialelor explozive si inflamabile, se vor respecta prevederile din Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca la transportul, depozitarea si folosirea materialelor explozive.
- La depozitarea, incarcarea si descarcarea produselor petroliere, se vor respecta prevederile Instructiunilor proprii de protectie pentru manipularea, transportul si utilizarea produselor petroliere.
- La depozitarea, incarcarea si descarcarea recipientelor butelie pentru gaze sub presiune se vor respecta prevederile Instructiunilor proprii de securitate a muncii pentru:
  • fabricarea, depozitarea, transportul si utilizarea oxigenului si azotului;
  • fabricarea, depozitarea si utilizarea hidrogenului;
  • fabricarea, depozitarea si utilizarea acetilenei.
- Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel construite incat manevrarea lor sa se faca usor si sa aiba o functionare silentioasa.
- Ambalajele sau obiectele care sunt manipulate manual nu trebuie sa aiba muchii sau margini taioase.
- Carucioarele cu 3 sau 4 roti trebuie sa fie dotate cu sisteme de autofranare si sisteme de avertizare sonora.
- Mijloacele de transport nemecanizate trebuie sa aiba inscriptionate sarcina maxima care poate fi transportata.
- Toate materialele care sunt manipulate manual trebuie sa fie prevazute cu sisteme de prindere corespunzatoare.
- In cazul depozitarii materialelor marunte (piese mici, resturi de materiale etc.) in cutii, peretii acestora trebuie sa reziste presiunii exercitate de materialul din interior.
- Pe ambalaje trebuie sa se mentioneze masa bruta prin scrierea directa pe ambalaj sau prin utilizarea unei etichete cu continut corespunzator.
- In cazul sarcinilor mai mari de 100 kg si cu centrul de greutate excentric, se vor indica pe ambalaj punctele de legare de carligul macaralei sau de prindere manuala.

Niciun comentariu: