luni, 1 aprilie 2013

Recalculare pensie

Intrebare: Sunt pensionara de varsta, si in momentul de fata am o pensie de 680 lei. Daca muncesc un an de zile cu un salariu brut de 1000 lei cu cat imi creste pensia intr-un an? Cum se calculeaza? Mentionez ca inainte de a intra in pensia normala de varsta am fost in pensie de boala.

Raspuns: Porivit prevederilor art. 107 alin. (4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
Totodata, precizam ca potrivit prevederilor art. 5 din HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale Legii 263/2010, declaratia nominala de asigurare constituie documentul pe baza caruia casele teritoriale de pensii, respectiv casele de pensii sectoriale competente stabilesc stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si determina punctajul lunar al asiguratului, utilizate la stabilirea drepturilor de pensie
Astfel, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare, prevazut de lege.
Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Modalitatea de stabilire a cuantumului pensiei pentru o persoana pensionata pentru limita de varsta, care desfasoara dupa aceasta data activitati remunerate. Astfel, in cazul unei pensii in plata de 680 lei, punctajul mediu anual este de aproximativ 0,89 puncte (pensia in plata / valoarea unui punct de pensie 680 lei / 762,1 lei), obtinut prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate (aproximativ 31,15 puncte) la 35 de ani, reprezentand stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
In urma recalcularii pensiei prin adaugarea anului suplimentar de stagiu, ar rezulta ca dvs aveti un punctaj mediu lunar in acest an suplimentar de aproximativ 0,46 puncte, obtinut prin raportarea salariului de 1.000 lei la valoarea castigului salarial mediu brut din luna respectiva, aproximativ 2.150 lei (1.000 lei/2.150 lei=0,46 puncte), si un punctaj anual de aproximativ 0,46 puncte (0,46*12/12). Acest punctaj anual se adauga la punctajul initial si se imparte la stagiul complet de cotizare prevazut de lege ((31,15 puncte+0,46)/35= 0,90 puncte).
Asadar, in urma recalcularii cuantumul pensiei va fi de aproximativ 684 lei.
Avand in vedere ca modul de stabilire si recalculare a drepturilor de pensie este atributul exclusiv al casei de pensii in evidenta careia se afla dosarul dvs. de pensie si luand in considerare ca elementele furnizate de dvs. nu conduc la un calcul exact al cuantumului pensiei recalculate, acest punct de vedere exprima un raspuns de principiu fundamentat pe legislatia in domeniu, in vigoare.

Niciun comentariu: