joi, 16 mai 2013

Participarea salariatilor la profit

In ce priveste participarea salariatilor la profit, urmeaza sa va prezentam ce obligatii ale angajatului si ale angajatorului se suporta din acest fond de participare a salariatilor la profit.

Solutia:

Sumele reprezentand participarea salariatilor la profit reprezinta venituri salariale conform  art. 55 alin. (1) din Codul fiscal si se vor cuprinde in venitul brut lunar supus impozitului pe salarii.

Potrivit prevederilor art 296 ^4  alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit intra in baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii.

Conform art. 296^5 alin (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiilor sociale datorate de angajatori o reprezinta suma castigurilor brute.

Sumele cuvenite pentru participarea salariatilor la profit sunt exceptate de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale conform prevederilor de la pct. 24 lit. e) din Normele metodologice, date in aplicare pentru  art. 296^16 lit. f) din Codul fiscal.

In concluzie, pentru sumele reprezentand participarea salariatilor la profit se calculeaza impozit pe venitul asimilat salariilor si toate contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator, cu exceptia contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale.

Niciun comentariu: