luni, 17 iunie 2013

art. 112 alin. (1) din Codul muncii , studiu de caz

Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru salariatii angajati cu norma intreaga.

Sunt situatii in care durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Una dintre aceste situatii este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)). Astfel, in cazul salariatului minor, norma intreaga este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

In perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013 salariul de baza minim brut pe tara  a fost de 700 lei.

Conform art. 1 din HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora.

Salariul minim se acorda salariatului minor pentru un program de 6 ore.
In cazul in care salariatul a prestat activitate 4 ore pe zi, salariul minim la care acesta avea dreptul conform hotararii de guvern era urmatorul:
- luna decembrie 2012 – 467 lei
- luna ianuarie 2013 – 467 lei
- luna februarie 2013 – 500 lei

Functia Corectie din aplicatia tehnica a registrului general de evidenta a salariatilor se utiliezeaza atunci cand anumite date au fost inregistrate eronat.

Prin urmare, daca salariatul a prestat activitate 4 ore pe zi nu intelegem de ce trebuie corectat in sensul ca a prestat activitate 3 ore/zi.
In ceea ce priveste salariul daca nu au fost respectate dispozitiile legale privind salariul minim se vor rectifica statele de salarii si declaratia 112.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.

Niciun comentariu: