vineri, 21 iunie 2013

art. 55 alin. (3) lit. b) din "Codul fiscal, avantajele

Potrivit art. 55 alin. (3) lit. b) din "Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta includ printre altele si orice bunuri sau servicii oferite gratuit salariatilor sau la un pret mai mic decat pretul pietei.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din "Codul fiscal, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din "Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. In temeiul pct. 70 lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din "Codul fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi acordarea de energie termica pentru salariati.
Avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74 - 76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite prin cumulare cu celelalte venituri salariale primite de salariat in luna respectiva. Drepturile salariale/veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.
Contravaloarea avantajelor oferite angajatilor se includ asadar in venitul brut din salarii si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din "Codul fiscal. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, potrivit art. 296 indice 4 alin. (1) lit. u) si art. 296 indice 5 din "Codul fiscal, sumele de natura salariala sau avantaje asimilate salariilor in vederea impunerii sunt incluse in baza de calcul a acestora, nefiind prevazute exceptii generale sau specifice de la plata contributiilor sociale obligatorii pentru avantajele acordate sub forma de bunuri oferite gratuit salariatilor cu ocazia zilei aniversare.
Cu privire la posibilitatea platii in natura a unei parti din salariu, precizam ca acest lucru este posibil in conditiile art. 165 si 166 din "Codul muncii. Astfel, pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege. Plata in natura a unei parti din salariu, in aceste conditii, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.

Niciun comentariu: