marți, 3 septembrie 2013

Suspendarea Contractului individual de munca, atunci cand angajatorul a formulat o plangere penala!

Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i se suspenda CIM incepand cu data de 01 a lunii in curs in temeiul art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii (intrucat angajatorul a formulat plangere penala impotriva acestuia). Incepand cu a doua zi (data de 02 a lunii in curs), salariatul intra in concediu medical.
Deoarece la data acordarii concediului medical acesta avea deja contractul suspendat, vom stabili daca i se va plati de catre unitate indemnizatia de concediu medical.
In plus, vom vedea daca sunt aplicabile prevederile art. 49 alin. (4) din Codul muncii in aceasta situatie (in cazul suspendarii CIM din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept din care rezulta calitatea sa de salariat) in conditiile in care societatea se afla abia in faza cercetarii penale, astfel ca se prezuma faptul ca salariatul este nevinovat pana la proba contrarie.
Conform art. 16 din OUG 158/2005, asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul fara plata fiind interrupt. Vom vedea daca se asimileaza aceasta situatie si in cazul suspendarii CIM conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii.
Se va stabili astfel daca salariatul va fi pontat in concediu medical, urmand sa beneficieze de indemnizatie sau daca se vor aplica aplice prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, caz in care salariatul nu beneficiaza de aceasta indemnizatie.

Solutia:

Atunci cand sunt in curs efectele unei cauze de suspendare si intervine o alta cauza de suspendare cele doua cauze de suspendare sunt in concurs. Aceasta situatie nu este reglementata legal. In doctrina s-a afirmat ca, in principiu, primeaza efectele cauzei initiale.
In ceea ce ne priveste apreciem ca salariatul beneficiaza de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 3 indice 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de OUG 158/2005;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Niciun comentariu: