joi, 21 februarie 2013

Programul de lucru inegal/ versus programul de lucru uniform!

Conform art. 113 alin.  (1) din Codul muncii , repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Asadar, daca salariatul presteaza activitate 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana repartizarea programului de lucru este uniforma nu inegala.

Potrivit art. 113 alin. (2) din Codul muncii , in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum şi in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii.

Totodata, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii.

Asadar, programul de lucru inegal poate functiona daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
- sa fie stipulat in contractul colectiv de munca sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern;

- sa fie stipulat in contractul individual de munca;

Programul de lucru inegal presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Exemplu de program de lucru inegal:
Luni - 8 ore;
Marti – 9 ore;
Miercuri – 7 ore;
Joi – 11 ore;
Vineri - 5 ore.

Niciun comentariu: