vineri, 18 ianuarie 2013

Functia de conducator serviciu intern de prevenire si protectie. Reducerea varstei de pensionare

Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Cumul cu functia de conducator serviciu intern de prevenire si protectie

Intrebare:

O salariata nascuta in ianuarie 1955 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Apoi doreste sa continue colaborarea in paralel cu firma angajatoare, tot prin contract de munca. Mentionez ca salariata in cauza conduce departamentul de SSM al firmei, situatie in care legea impune salariat cu contract de munca pentru 8 h.

Poate fi cumulata pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu acest tip de venit?

Exista vreun conflict de interese intre cumulul pensiei cu alte venituri si functia pe care o detine salariata, date fiind precizarile legale pe parte de SSM?

Raspuns:

Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii cu modificarile si completarile ulterioare,  in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Asadar, actul normativ mentionat stabileste ca pot cumula pensia cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie (venituri in care se incadreaza si veniturile din salarii), pensionarii pentru limita de varsta fara a distinge dupa cum pensionarea pentru limita de varsta s-a facut cu sau fara reducerea varstei standard de pensionare.

In concluzie, in ceea ce priveste angajatorii privati, atata timp cat nu exista o interdictie expresa in privinta cumulului calitatii de pensionar beneficiar al unei pensii pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si salariat angajat in baza unui contract individual de munca, apreciez ca se poate incheia un  contract individual de munca cu o persoana beneficiara a unei pensii pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru desemnarea lucratorului care se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau unitate precum si cu privire la conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie sunt stabilite de Legea 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca si de Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ.

Printre aceste conditii nu regasim interdictia expresa de a cumula pensia pentru limita de varsta  cu reducerea varstei standard de pensionare cu aceste functii.

Niciun comentariu: