marți, 29 ianuarie 2013

Durata concediului de odihna este element al CIM

Potrivit art. 17 alin. (3) din Codul muncii , republica, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice. Durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul este specificata la lit. i) a art. 17.

Prin urmare, durata concediului de odihna este unul dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca.

Potrivit alin. (5) din art. 17 orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Astfel, modificarea contractelor individuale de munca, ce presupune modificarea elementelor mentionate in acesta, se realizeaza prin incheierea unor acte aditionale la CIM.

Aceasta este prin urmare regula, pentru ca exista situatii de exceptie in care modificarea elementelor componente ale CIM este prevazuta in mod expres de lege, caz in care nu este necesara incheierea de acte aditionale.

In concluzie, pentru modificarea unuia dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca, asa cum este si durata concediului de odihna, se incheie acte aditionale.

Va prezint in continuare un model de act aditional care cuprinde toate modificarile contractului individual de munca.
Model de act aditional:

Antet angajator

ACT ADITIONAL
nr. ..... / ............
la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr.
...../......... in Registrul de evidenta al salariatilor

A. Partile contractului
Angajatorul S.C. ....................., cu sediul in ..............................., inregistrata la registrul comertului sub numarul........, cod unic de inregistrare........, telefon........., reprezentata legal prin..............., In calitate de................
si
salariatul/salariata – D-na/D-nul, domiciliat/domiciliata in localitatea ..................., str..........., nr........., bl..., ap..., judetul....., posesor/posesoare al/a buletinului / cartii de identitate seria........., nr...................., eliberat/eliberata de.......... la data de........, CNP...................

B. In temeiul art. 41 alin. (1) din Codul muncii partile convin asupra modificarii urmatoarelor clauze din contractul individual de munca:

......................................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................


C. Celelalte prevederi ale contractului individual de munca raman neschimbate.
D. Clauzele prezentului act aditional vor produce efecte incepand cu data de

ANGAJATOR, SALARIAT,

Niciun comentariu: