luni, 21 ianuarie 2013

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este reglementat de art. 26 – 30 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate precum si de art. 49 – 56 din Norma de aplicare a prevederilor acestei ordonante.

Conform art. 27 alin. (1) din OUG 158/2005 , beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7.

Potrivit art. 29 din acelasi act normativ, durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Art. 51 din Norma de aplicare a prevederilor stabileste ca in situatia in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau supus unor interventii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitatile care acorda asistenta medicala in specialitatea respectiva, pentru durate stabilite de acesta, in functie de gravitatea afectiunii. Daca durata concediului medical depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Asadar, durata concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale, situatii in care durata este stabilita de medicul curant fara ca legea sa stabileasca o limita. Insa, daca durata concediului medical depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

In consecinta, legea nu stabileste o limita pentru concediul medical atunci cand copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, in aceste cazuri durata fiind stabilit de medicul curant.

Niciun comentariu: