miercuri, 23 ianuarie 2013

Concedierile individuale succesive sunt concedieri colective?

Vom stabili astazi in ce masura poate o unitate sa execute concedieri individuale succesive (29 salariati pe luna) si daca, in situatia in care se doreste concedierea colectiva (30 de salariati), la stabilirea numarului efectiv de salariati se va lua in calcul numarul salariatilor concediati individual.

Solutia :

Potrivit dispozitiilor art. 68 din Codul muncii concedierea colectiva presupune concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;

c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.


La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
Astfel, concedierea din luna martie trebuie sa fie dupa mai mult de 30 de zile calendaristice de la incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati in luna februarie. Prin urmare, daca incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati individual in luna februarie are loc, de exemplu la data de 15 februarie, incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati in luna martie trebuie sa aiba loc dupa data de 19 martie pentru a fi respectate dispozitiile art. 68 din Codul muncii.

In conditiile in care intre cele doua concedieri trec mai mult de 30 de zile calendaristice iar numarul salariatilor concediati este sub numarul/procentul precizat la art. 68 din Codul muncii , concedierea poate fi calificata ca fiind individuala.
 

Niciun comentariu: