vineri, 18 ianuarie 2013

Reintegrare salariat. Plata drepturilor salariale si concediul de odihna

In cadrul unei societati, in urma unei hotarari judecatoresti s-a dispus reintegrarea angajatului si plata tuturor drepturilor salariale. Vom stabili astfel in ce masura concediul de odihna aferent perioadei in care angajatul a fost concediat se efectueaza sau se compenseaza in bani. Mentionam ca salariatul are dreptul la concediul de odihna aferent unei luni din 2011 si aferent anului 2012, iar conform Codului muncii art. 146 -(3)" Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care au dreptul." si a art. 146 -(4)" Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.". Avand in vedere aceste prevederi, vom vedea care va fi procedura corecta pentru a respecta toate drepturile care se cuvin salariatului.

Solutia consultantului:

Anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare repus in situatia anterioara concedierii. Cu alte cuvinte, efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei, partile fiind puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti pe perioada cuprinsa intre data emiterii deciziei si data reintegrarii.

Pe cale de consecinta angajatorul datoreaza salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual.

In practica, instantele de judecata au statuat ca salariatului i se cuvin ca urmare a reintegrarii inclusiv indemnizatia de concediu de odihna de care ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat.

Totodata, indemnizatia de concediu de odihna acordata fara efectuarea concediului de odihna poate avea semnificatia unei compensari in bani a concediului de odihna, compensare ce poate fi acordata potrivit legii numai la incetarea contractului individual de munca, asa incat intr-o astfel de interpretare se poate sustine dreptul salariatului la efectuarea in natura a concediului de odihna pentru perioada in care angajatul a fost concediat.

In ceea ce priveste obligatia angajatorului de a acorda concediu pana la sfarsitul anului urmator, apreciez ca aceasta dispozitie legala nu trebuie interpretata in sensul ca la expirarea anului urmator celui in care nu s-a efectuat concediul de odihna datorita oricarui motiv dreptul salariatului la concediu se stinge, se pierde, deoarece art. 144 alin. (1) si (2) din Codul muncii, republicat, prevede ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Niciun comentariu: