marți, 12 martie 2013

Concedierea salariatului aflat in Concediu medical, este legal?

Vom analiza prin cele ce urmeaza cazul unui salariat care se afla in concediu medical de 2 luni urmand ca perioada sa se extinda ca pana la cel putin un an. Se va vedea astfel daca in cazul unei concedieri colective se poate desfiinta postul ocupat de acest salariat, urmand ca preavizul si incetarea CIM sa se produca dupa incetarea suspendarii CIM pentru concediu medical.

Solutia :

Concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) reprezinta o intrerupere in cursul normal al activitatii desfasurate de un salariat in folosul angajatorului sau, datorita starii de sanatate. Prin urmare, acesta nu reprezinta un act de vointa al partilor, care sunt tinute sa dea curs intocmai efectelor sale.
Astfel, concediul pentru incapacitate temporara de munca este unul din drepturile de asigurari sociale recunoscute asiguratilor pentru care se achita contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru situatiile cand, din motive care tin de starea de sanatate precara, acestia sunt impiedicati sa presteze activitate in folosul angajatorului.
Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul muncii , concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta unul din cazurile de suspendare a contractului individual de munca si are ca efecte intreruperea prestarii activitatii salariatului si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca, adica intrerupe temporar si independent de vointa partilor prestarea activitatii si plata salariului.

Insa, in temeiul art. 29 alin. (6) in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Conform art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , este interzisa concedierea salariatului care se afla in incapacitate temporara de munca, constata prin certificat medical. Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.

Prin urmare concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) reprezinta intreruperea activitatii desfasurate de salariat independent de vointa sa, iar pe durata acestuia este interzica concedierea in conditiile mentionate. Numai daca societatea intra in reorganizare judiciara, dizolvare sau faliment veti putea inceta contractul de munca al salariatului aflat in incapacitate temporara de munca.

Niciun comentariu: