luni, 25 martie 2013

Repartizarea timpului de lucru in cazul contractului cu timp partial

Repartizarea timpului de lucru in cazul contractului cu timp partial aduce mai multe probleme data fiind varietatea situatiilor care necesita astfel de modificari.
Vom vedea astfel in ce masura este corect sa intocmim un contract individual de munca pentru un salariat cu timp partial - program de 25 ore saptamana, iar la repartizare: program inegal in intervalul ....x....(cu precizare interval orar maxim de la deschiderea firmei pana la inchiderea ei), conform Regulamentului intern.
Vom stabili, totodata, daca este necesara mentionarea expresa a repartizarii pentru acest caz si daca e obligatoriu sa includem sporul de weekend in perioadele care corespund zilelor calendaristice ca zile de repaus.

Solutia:

Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii , un exemplu de repartizare inegala a timpului de munca este munca in schimburi. Astfel, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Totodata, art. 137 din Codul muncii prevede ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In situatia in care repausul saptamanl este acordat in alte zile decat sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.


Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei timpului partial de munca stabilit pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca in cazul prezentat 25) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii ).
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar repartizarea programul inegal de lucru al salariatilor trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern cu respectarea prevederilor legale privind timpul de lucru si timpul de odihna mai sus mentionate.
Atragem atentia ca in cazul in care repartizarea timpului de lucru inegal presupune prestarea muncii de catre un salariat in zilele de sarbatoare legala, aceasta se va face si cu respectarea prevederilor art. 140, art. 141 si art.142 din Codul muncii.

Niciun comentariu: