sâmbătă, 16 martie 2013

Conditii pentru somaj!


Daca persoana a fost angajata cu contract individual de munca, atunci in baza art. 17 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa ii fi incetat raportul de munca din motive neimputabile.
In cadrul motivelor neimputabile, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 5 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin HG 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere noua numerotare a Codului muncii dupa republicare, se numara incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea 53-2003 - Codul muncii, republicat, precum si a art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat. 
Asadar, una dintre conditiile necesare pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj este ca incetarea contractului individual de munca sa se realizeaze in baza unuia dintre aceste temeiuri de drept.
Astfel, daca in speta a fost incheiat un contract individual de munca pe durata determinate care a incetat de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca, atunci salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de lege.

Potrivit art. 34 alin. (1) din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Niciun comentariu: