vineri, 22 martie 2013

sanctiunea disciplinara sa se radieze de drept in termen de 12 luni

In urma modificarii Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 s-a introdus posibilitatea ca sanctiunea disciplinara sa se radieze de drept in termen de 12 luni de la aplicare daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizia angajatorului emisa in forma scrisa.
Multi se vor intreba „la ce buna reabilitarea?"
Mai ales ca procedura este greoaie pentru angajatorii cu zeci sau sute de salariati. Mult mai simplu ar fi fost ca reabilitarea sa opereze de drept, fara nicio decizie a angajatorului.

Practica arata ca solutia legala este atat in folosul salariatilor cat si in folosul angajatorului, deoarece este stimulativa, in sensul cresterii motivatiei pentru imbunatatirea disciplinei muncii.
Pentru a fi cu adevarat astfel, aplicarea solutiei legale este recomandabil sa se faca in doi timpi:

1)    in primul rand comunicarea catre salariati a acestui aspect – si va asigur ca vor fi destul de multi cei care se vor simti usurati sa stie ca cineva (angajatorul) nu le mai reproseaza greseala;
2)    in al doilea rand sa pregatiti o decizie, ca in model:ANTET
DECIZIE
DE REABILITARE DISICPLINARa

Nr. ......... din ......................


    Directorul General al………………, numit prin…………………….,Constatand ca in cazul salariatului……….. au trecut 12 luni de la sanctionarea cu ………….

Constatand ca salariatul nu a savarsit in acest interval nicio abatere disciplinara,


DECIDE:

Art. 1

Sanctiunea disciplinara constand in................................ aplicata salariatului ........................ se radiaza de drept, in aplicarea art. 248 alin. (3) din Codul muncii.

Art. 2

Cu ducerea la indeplinire a prezentei decizii se insarcineaza Biroul ............................, care o va comunica salariatului cu semnatura de primire.
  
    Director General,                         Consilier juridic,

Comunicare

    Subsemnatul ……………… avand functia de ………… in cadrul ……………. am primit decizia nr. ........... / .................................. .

    Data ........................................     Semnatura........................................

Atentie!

Reabilitarea nu inseamna si returnarea retinerilor din salariu (5%, 10% pe trei luni etc.). Fapta disciplinara s-a consumat, sanctiunea s-a aplicat pentru acea fapta, iar ceea ce opereaza acum este iertarea, uitarea, stergerea faptei... ca si cand nu ar fi existat. Fapta a existat, a fost sanctionata, dar o uitam.
De aceea am spus ca solutia legala, oferita de Codul muncii, poate fi deopotriva o solutie manageriala excelenta.

Niciun comentariu: