marți, 26 martie 2013

PROCEDURA DE APLICARE A SANCTIUNILOR DISCIPLINARE!

Se  poate intâmpla ca angajatul sa incalce grav prevederile privind disciplina muncii, dvs. sa-l sanctionati pe buna dreptate, iar in urma unei actiuni in instante acesta obtine anularea sanctiuni invocând nerespectarea conditiilor procedurale.

Asadar, fiti foarte atent la regulile de procedura. Urmati intocmai procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare.  Procedura disciplinara presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1) Aducerea la cunostinta reprezentantului legal al angajatorului despre savârsirea unei abateri


Cel mai adesea sesizarea angajatorului se prin intermediul unui referat intocmit de catre superiorul ierarhic.

2) Angajatorul dispune constituirea comisiei de cercetare disciplinara prealabila

in vederea cercetarii disciplinare, angjatorul va constitui o comisie de cercetare.  Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul.

3) Convocarea salariatului, cercetarea faptelor si constarea savârsirii abaterii


Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, iar convocarea va preciza cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii. 
Pe tot parcursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul de a fi asistat, la cerea sa, de catre un reprezentat al sindicatului al carui membru este. Salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei de cercetare toate probele si motivatiile pe care le considera necesare.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile de mai sus fara un motiv obiectiv va dreptul sa dispuneti sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Activitatea de cercetare presupune clarificarea urmatoarelor aspecte:

- imprejurarile in care a fost savârsita fapta;
- gradul de vinovatie al salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;
- comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventuale sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Se va incheia un proces-verbal privind desfasurarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile care va fi consemnat intr-un registru de procese-verbale.

4) Aplicarea sanctiunii disciplinare

Potrivit art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data savârsirii faptei.
Termenul de 30 de zile curge decât de la data la care, in urma finalizarii cercetarii disciplinare prealabile, fapta salariatului a fost calificata ca abatere disciplinara si a fost adusa la cunostinta reprezentantului angajatorului abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare. Aceasta deoarece fapta dobândeste caracteristicile unei abateri disciplinare numai dupa finalizarea procedurii "cercetarii disciplinare prealabile", si doar in momentul identificarii elementelor cerute pentru existenta unei abateri disciplinare se poate vorbi despre incunostintarea angajatorului asupra "savârsirii" acesteia.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efesctuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

5) Comunicarea deciziei de sanctionare disciplinara

Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Niciun comentariu: