vineri, 15 martie 2013

Contract pe perioada determinata

Analizam, prin randurile urmatoare, cazul unei salariate care a avut contract pe perioada determinata (3 luni) pentru inlocuirea unei salariate cu CIM suspendat. Perioada de suspendare a titularului se mareste fara un termen stabilit, astfel ca vom vedea cum va fi prelungit contractul incheiat initial pe perioada determinata.

Mai exact, se va vedea daca la exceptii perioada sfarsit suspendare se inscrie art. 83 a).
Solutia:

Potrivit art. 83 lit. a) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau individual de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

Totodata, art. 84 alin. (2) din Codul muncii, prevede faptul ca in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Asadar, in aceasta situatie durata contractului incheiat pe durata determinata va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular. Cu alte cuvinte, contractul individual de munca pe durata determinata va inceta la momentul revenirii salariatului titular, fara a fi necesara inserarea vreunei alte prevederi sau date in contractul individual de munca incheiat pe durata determinata.

Aceasta prevedere are caracter imperativ, prin urmare nu se poate deroga de la aceasta regula prin vointa partilor, asa incat contractul individual de munca al persoanei care inlocuieste titularul de post va inceta de drept la data revenirii la munca a titularului de post.

Apreciem ca pana la momentul expirarii, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata pentru inlocuirea salariatului titular va putea inceta intr-un alt mod, in conditiile Codului muncii , respectiv prin concediere, demisie sau prin acordul partilor.

Niciun comentariu: