vineri, 22 martie 2013

Cumul de functii : detasarea in functie de normele 2013

Presupunand ca un angajat are doua contracte de munca (nr.1 si nr.2) incheiate cu acelasi angajator (A) pentru doua functii diferite (compatibile), vom stabili in ce masura poate acesta continua sa presteze activitatea in termenii contractului nr.2 la angajatorul A daca angajatul este detasat la un alt angajator (B) in termenii contractului nr.1.

Solutia :

Conform art. 35 alin. (1) din Codul muncii , orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Asadar, cumulul de functii are loc prin incheierea a doua sau mai multe contracte individuale de munca asa cum este si cazul situatiei prezentate.

Art. 45 din acelasi cod stabileste ca detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Astfel, locul muncii din fiecare contract individual de munca poate fi modificat prin detasare, dar detasarea poate fi dispusa si numai in cadrul unuia dintre cele doua contracte si in celalalt nu, sau poate sa nu fie dispusa in niciunul dintre cele doua contracte.
Atunci cand se realizeaza un cumul de functii fiecaruia dintre cele doua contracte individuale de munca ii sunt aplicabile dispozitiile legislatiei muncii.
Prin urmare, in cazul unui cumul de functii la acelasi angajator exista posibilitatea ca intr-unul dintre contractele individuale de munca angajatorul sa dispuna detasarea iar in celalalt, nu, evident cu respectarea dispozitiilor legale.

Niciun comentariu: