miercuri, 21 martie 2012

Care sunt conditiile pentru pensionare anticipata?

Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.

Prin urmare, legea nu impune conditia unui stagiu minim de 38 de ani ci realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege. Legea 263/2010 nu prevede aplicarea unui procentul de penalizare in cazul pensiei anticipate, art. 62 alin. (4) din acest act normativ stabilind ca, cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata partial sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.

Potrivit art. 65 alin. (4), cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Astfel, Legea 263/2010 prevede aplicarea penalizarii numai in cazul pensiei anticipate partial
Stagiul complet de cotizare, dupa cum prevad Normele metodologice de aplicare a Legii 263/2010 la art. 48, este cel prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege in functie de sexul persoanei masculin sau feminin.

Spre exemplu potrivit anexei 5, pentru o persoana de sex masculin nascuta in luna ianuarie a anului 1950 stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Aceasta persoana putea beneficia de pensie anticipata la implinirea varstei de 60 de ani in conditiile realizarii un stagiu de cotizare de 43 de ani.

Daca a realizat un stagiu de cotizare mai mare de 35 de ani dar mai mic de 43 ani putea beneficia de pensie anticipata partial la implinirea varstei de 60 de ani.

La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare in specialitate, precum si la determinarea punctajului mediu anual in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate respectiv perioadele in care o persoana:
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
- a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.