joi, 20 decembrie 2012

7 greseli pe care le face angajatii atunci cand demisioneaza

Pentru cei care vor sa renunte la jobul lor, 2013 nu se anunta un an extraordinar. Daca doresti sa demisionezi, trebuie sa eviti unele greseli. Mai exact, renunta "cu cap" la jobul tau, nu da dovada de impulsivitate!

1. Nu renunta la job fara sa ii anunti pe ceilalti


Chiar daca ai ajuns la capatul rabdarilor, nu poti renunta fara sa ii avertizezi pe ceilalti. Anunta-ti angajatorul inainte. Istoricul "respectului" tau te va urma de la un job la altul, ca o umbra. Nu uita ca peretii au urechi si risti sa demisionezi nu doar din actuala companie, ci si din industrie, in general.

2. Nu ai analizat toate optiunile

Multi angajati descopera ca demisia de la un loc de munca unde se simteau nefericiti pentru un alt job nu le-a adus nimic bun. Angajatii sufera de mentalitatea "iarba este mereu mai verde", care ii determina sa renunte, nu sa cantareasca toate optiunile. Inainte de a demisiona, analizeaza-ti situatia si cauta modalitati de imbunatatire - nu te teme sa il abordezi pe seful tau, pentru a-i expune un nou plan "de atac".

3. Nu ai demisionat "in scris"

Nu e suficient sa-i spui sefului tau ca renunti la job. Scrie-ti demisia, semneaz-o si pune-o pe biroul acestuia. Exista multe scenarii pentru demisie si demisia scrisa reprezinta un act profesional si respectabil prin care spui "adio".

4. Nu ai cerut un interviu de plecare

Multe companii ii solicita fiecarui angajat sa participe la un interviu de plecare, inainte sa isi dea demisia. Daca firma ta nu cere asa ceva, ii poti cere. Este sansa ta sa fii sincer si sa expui aspectele pozitive si negative ale companiei. Raspunsurile tale la o varietate de intrebari ar putea ajuta echipa de resurse umane sa isi imbunatateasca activitatea.

5. Nu ai cerut referinte

Nu renunta niciodata fara sa le ceri sefului si colegilor tai o serie de recomandari pentru viitor. Nu pierde sansa de a folosi cunostintele unei persoane care stie totul despre calificarea ta. Poti apela la ei, cand te angajezi in alta companie.

6. Nu ii vorbi de rau pe fostii angajatori

Exista multe sentimente negative, care orbiteaza in jurul demisiei tale, dar nu le lasa sa te domine. Nu iti vorbi de rau fostii angajatori si colegi. Risti sa fii marginalizat, sa devii un paria.

7. Nu ti-ai incheiat socotelile cu seful tau

Demisia nu reprezinta un pas usor, mai ales cand vine vorba de pastrarea unor anumite legaturi profesionale. Seful tau te va respecta pentru flexibilitatea de care ai dat dovada, pentru ajutorul pe care i l-ai oferit, in vederea instruirii inlocuitorului tau sau finalizarea unor proiecte la care urma sa renunti.

Tranzitia catre un nou job este la fel de dificila, dar exista multe lucruri pe care le poti face pentru a evita "demolarea podului" dintre tine si fostul sef. Asigura-te ca eviti aceste greseli, atunci cand migrezi spre un alt viitor, de preferat mai bun.

Niciun comentariu: