joi, 20 decembrie 2012

Modificarea functiei dupa revenirea salariatei din CCC

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in contextul revenirii salariatei din concediul de crestere copil, la cat timp se poate modifica functia in care aceasta este incadrata, cu modificarea salariului de incadrare.
Solutia:

Conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Totodata art. 49 alin. (2) din acelasi cod prevede ca, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Asadar efectele suspendarii contractului individual de munca constau in suspendarea platii salariului si a prestarii muncii de catre salariat.
La incetarea suspendarii, contractul individual de munca trebuie sa isi reia cursul intrucat suspendarea nu modifica nimic, nici functia, nici locul de munca. De aceea, angajatorul nu poate desfiinta postul salariatului al carui contract individual de munca este suspendat. O astfel de masura va fi sanctionata cu nulitatea de instanta de judecata daca este sesizata de salariata.
Dupa revenirea salariatei la locul de munca, prin acordul partilor, elementele contractului de munca pot fi modificate. Asadar, legislatia nu impune o durata de timp in care partile pot conveni modificari ale contractului de munca insa angajatorul nu poate concedia salariata mai devreme de 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei din concediu crestere copil.

Niciun comentariu: