marți, 18 decembrie 2012

perioada de somaj constituie vechime in munca, numai daca este prevazut o reglementare in CCM aplicabil!

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura la calculul sporului de vechime se ia in considerare perioada cat o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in baza Legii 76/2002.

Solutia:
Potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.
Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare si nu vechime in specialitate sau vechime in munca. Perioada in care salariatii au beneficiat de drepturile de somaj prevazute de Legea 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este recunoscuta ca vechime in munca. Dovada vechimii in munca, in acest caz, se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege (art. 36 alin. (2) din Legea 76/2002 ).
Insa perioada in care salariatii au beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 1/1991 se asmilieaza stagiului de cotizare. Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a Legii 76/2002 se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Asadar, perioada in care salariatul a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 nu constituie vechime in munca sau in specialitate.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (3) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991 , deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
Intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002 , privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime.
Potrivit art. 236 alin.(1) din Codul muncii , contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, pe de o parte si salariati, reprezentanti prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizare, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca iar in baza art. 236 alin. (4) din acelasi cod, contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale constituie legea partilor.
Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, in baza art. 243 din Codul muncii , iar neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.
In consecinta, contractul colectiv de munca are caracter de izvor de drept, drepturile salariatilor stabilite prin contractele colective de munca urmand acelasi regim juridic cu cel aplicabil drepturilor stabilite prin acte normative.
La incheierea contractelor colective de munca la nivel de unitate, legea, contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si la nivel de ramura constituie izvor de drept, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturile minimale. Insa, partile pot stabili prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate drepturi mai favorabile decat cele cuprinse in lege, contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si la nivel de ramura asa cum s-a intamplat si in situatia expusa cand partile au stabilit drepturi mai favorabile decat in lege.
De aceea, daca in contractul colectiv de munca aplicabil s-a prevazut ca perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj constituie vechime in munca, atunci in mod obligatoriu la calculul sporului de vechime aceasta perioada va fi luata in considerare.

Niciun comentariu: