luni, 16 aprilie 2012

Ce presupune deplasarea salariatilor?

Atributiile de serviciu nu pot fi intotdeauna desfasurate de catre salariat intr-un singur loc de munca. De altfel, o afacere moderna care presupune dinamism, nici nu ar putea fi derulata fara deplasarea salariatilor, in functie de necesitatile productiei.

Salariatul este adesea in situatia de a se deplasa, adica de a-si modifica locul de munca, pe parcursul desfasurarii activitatii.

Deplasarea salariatului va putea presupune:
-  schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati sau
-  modificarea temporara a unitatii si, uneori, a localitatii.

Deplasarea salariatului poate fi:

a) consensuala, realizata ca urmare a acordului dintre angajator si salariat;

Exemplu:
-  In contractele de munca ale salariatilor care, prin natura muncii lor, trebuie sa se deplaseze de la un loc de munca la altul, se insereaza clauze de mobilitate. In cuprinsul acestora se prevede si o indemnizatie cuvenita salariatului, ca urmare a disconfortului cauzat de deplasarile frecvente.

Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

-  De asemenea, dupa termenul initial de 60 de zile in care se poate dispune delegarea prin actul unilateral al angajatorului, prelungirea acesteia va putea fi realizata cu acordul partilor. Refuzul salariatului pentru prelungirea delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

-  In orice alta situatie in care partile convin cu privire la modificarea locului muncii, acesta se va putea realiza ca aplicatie a regulii posibilitatii modificarii contractului individual de munca prin acordul de vointe al partilor.

b) dispusa unilateral de catre angajator. De altfel, locul de munca este singurul element al contractului individual de munca ce se poate modifica prin act unilateral al angajatorului. Altfel spus, un ordin privind modificarea temporara a locului de munca va trebui executat de catre salariat, sub sanctiune disciplinara.

Exemplu
Potrivit art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate modifica temporar locul muncii, fara consimtamantul salariatului:
-  in cazul unor situatii de forta majora,
-  cu titlu de sanctiune disciplinara. Retrogradarea reprezinta trecerea salariatului, cu titlu temporar, intr-o functie inferioara, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile. In acest interval salariatul va avea dreptul la salariul corespunzator functiei in care a fost retrogradat.

Retrogradarea se va putea dispune nu numai in functia imediat inferioara, ci si intr-o alta functie, fireste compatibila cu pregatirea profesionala a salariatului;
-  ca masura de protectie a salariatului. Astfel, spre exemplu, angajatorul are obligatia de trecere in alta munca a salariatelor gravide, care alapteaza sau care au nascut recent, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare, precum si in cazul in care salariata gravida sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii ori are caracter insalubru sau greu de suportat.

c) o oferta pe care angajatorul are obligatia de a i-o propune salariatului, prealabil concedierii acestuia, potrivit art. 64 alin. (1) din Codul muncii, prealabil concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, a concedierii pentru necorespundere profesionala si a incetarii de drept a contractului in cazul reintegrarii precedentului ocupant al postului respectiv.

In situatia in care angajatorul nu dispune de asemenea locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale sau, dupa caz, capacitatii de munca constatate de
medicul de medicina a muncii, urmand sa ii comunice salariatului solutiile propuse de Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in acest termen, angajatorul poate dispune concedierea acestuia.

Sub aspect terminologic, pentru a desemna deplasarea salariatului sunt folosite diferite notiuni:
a) trecerea intr-o alta munca;
b) delegarea -  cand contractul de munca continua cu angajatorul initial;
c) deplasare in interes de serviciu sau delegatie;
d) detasarea -  cand contractul de munca initial se suspenda;
e) delegarea salariatilor europeni -  in orice caz de munca temporara desfasurata pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene.

Din punctul de vedere al intinderii efectelor sale, deplasarea salariatului poate fi:
-  definitiva (spre exemplu, atunci cand intervine consensual);
-  temporara (spre exemplu, retrogradarea sau masura de protectie a salariatelor gravide sau care alapteaza).

Atunci cand deplasarea pe un alt loc de munca presupune schimbarea localitatii, salariatul va avea dreptul la acoperirea cheltuielilor de deplasare.

Ca principiu, deplasarea reprezinta o modificare exclusiv a locului muncii, cu mentinerea acelorasi caracteristici generale ale postului si a acelorasi atributii de serviciu.

Numai atunci cand intervine retrogradarea, sau atunci cand se realizeaza o trecere pe un alt post la decizia medicului de medicina a muncii, deplasarea poate fi insotita si de modificarea atributiilor de serviciu.