luni, 9 aprilie 2012

In Preaviz se poate lua Concediul de Odihna?




Intrebare: Unui salariat i s-a desfiintat locul de munca conform art 65 (1). Acesta are dreptul sa se invoiasca sau sa-si efectueze concediul de odihna neefectuat si ramane obligat sa lucreze 8 ore/zi?

Raspuns: Potrivit art. 75  din Codul muncii persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul muncii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Totodata, in legislatia muncii nu sunt prevazute dispozitii care sa limiteze drepturile salariatilor aflati in perioada de preaviz si nici dispozitii speciale privind timpul de lucru si acordarea unor plati compensatorii aplicabile acestor salariati.

Asadar, in perioada de preaviz salariatii beneficiaza de drepturile prevazute de lege, contractul individual de munca si contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna, iar in ceea ce priveste timpul de lucru si acordarea unor  platii compensatorii sunt aplicabile prevederile contractului individual de munca si ale contractului colectiv de munca aplicabil