luni, 16 aprilie 2012

Conditii privind urmarirea silita. VIDEO



Urmarirea silita a sumelor primite cu titlu de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

Limita in care se poate face retinerea

Daca in cazul in care avem un concediu medical intr-una din lunile anului se pot face retineri in limita cotei de 1/3 din venitul net?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



Raspuns: Intelegem ca speta se refera la situatia urmarirea silite prin poprire a sumelor primite cu titlu de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

Daca salariatul se afla in concediu medical, atunci contractul individual de munca este suspendat de drept in temeiul art. 50 lit. b) din Codul muncii , republicat. Pe durata concediului medical salariatul nu beneficiaza de salariu, ci de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

Art. 409 alin. (1) Cod procedura civila prevede ca salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b)pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Totodata, conform art. 409 alin. (4) Cod procedura civila , ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Asadar, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca poate fi urmarita, insa numai pentru sume datorate de salariatul debitor cu titlu de obligatie de intretinere sau cu titlu de despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale.

Art. 453 alin. (2) Cod procedura civila mentioneaza ca pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Asadar, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere, de alocatie pentru copii sau de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra asupra salariului sau altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor (ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca), infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Alin. (5) din acelasi articol mentioneaza ca urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora, iar potrivit alin. (6) sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.

Prin urmare, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca a salariatului poate fi urmarita insa numai pentru sume datorate de salariatul debitor cu titlu de obligatie de intretinere sau cu titlu de despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, cand infiintarea popririi se dispune de instanta, iar urmarirea se poate face in limita a 1/2 din cuantumul indemnizatiei.