luni, 9 aprilie 2012

Modificari in Revisal , Atentie !!!

Intrebare:
O societate a trecut in Revisal data de desfacere disciplinara a unui contact de munca (potrivit art. 61 alin. (1) din Codul muncii) incepand cu 1 martie. Societatea doreste sa rectifice elementul „data”, astfel incat in loc de 1 martie sa apara 20 martie.  Cum se poate face acest lucru, respectand prevederile legale?

Raspuns:
Functia „corectie” din aplicatia tehnica a registrului general de evidenta a salariatilor se foloseste pentru a rectifica o inregistrare eronata.

Conform art. 252 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Astfel, daca in registrul general de evidenta a salariatilor ati inregistrat ca data a incetarii contractului individual de munca data stabilita in decizia prin care angajatorul a dispus concedierea disciplinara, inregistrarea este corecta.

O corectie se poate efectua in situatia in care in registrul general de evidenta a salariatilor ati inregistrat o alta data de incetare a contractului individual de munca decat cea stabilita in decizia de concediere.

Aceasta, intrucat corectia unei inregistrari din registru de evidenta a salariatilor presupune ca inregistrarea nu corespunde inscrisurilor in baza carora inregistrarea a fost operata. Asadar, corectia nu presupune modificarea documentelor in baza carora s-a facut inregistrarea, ci corectarea inregistrarilor neconforme cu aceste documente.

Inregistrarea corectiei se efectueaza urmand urmatorii pasi:
- deschideti aplicatia tehnica a registrului;
- intrati in campul „contracte”;
- in campul „contracte” accesati „corectie” din meniul „incetare”;
- selectati din lista contractelor contractul a carui data de incetare ati inregistrat-o eronat;
- corectati data incetarii;
- mentionati in campul „explicatii” motivele corectiei;
- accesati „continuare” din partea dreapta jos;
- salvati.